Gå videre til innhold
Tor Rønhovde, konsernsjef i Compass Group Norge, og Monica Irmi Vogt, daglig leder i Prosjekt Mandag
Styreleder og initiativtaker Tor Rønhovde, konsernsjef i Compass Group Norge, og Monica Irmi Vogt, daglig leder i Prosjekt Mandag.

Pressemelding -

Nå samler næringslivet kreftene!

Nå samler næringslivet kreftene for å få flere mennesker i arbeid - Prosjekt Mandag lanseres som nasjonalt initiativ for arbeidsinkludering. Monica Irmi Vogt, grunnlegger av BUA, leder satsingen.

Nærmere 700 000 mennesker står utenfor arbeidslivet i Norge, samtidig som mange bransjer skriker etter arbeidskraft. Nå samler næringslivet seg for å ta tak i utfordringen. Prosjekt Mandag lanseres med ambisjon om å løfte 60 000 arbeidsføre mennesker inn i arbeidslivet de neste årene.

Prosjekt Mandag er en nasjonal satsing for et inkluderende arbeidsliv. Ambisjonen er å bidra til at alle som ønsker å delta i arbeidslivet får muligheten, gjennom felles innsats, erfaringsdeling og konkrete verktøy for sosial bærekraft. Foreningen, hvis målgruppe er næringslivet, skal bli landets ledende kunnskapsbase om arbeidsinkludering og sosial bærekraft, og være en brobygger mellom bedrifter, tiltaksarrangører, sosiale entreprenører og offentlige aktører.

Et arbeidsliv der alle har en plass – en nasjonal dugnad

I sin nyttårstale lanserte statsminister Jonas Gahr Støre «Ungdomsløftet» med mål om å løfte 150 000 unge inn i arbeid og utdanning innen 2030. Han understreket at dette krever en stor dugnad der næringslivet må melde seg på. Prosjekt Mandag tar denne oppfordringen på alvor og samler alle gode krefter i næringslivet til en felles satsning for å gjøre sosial bærekraft konkret og målbar.

Prosjekt Mandags visjon er krystallklar: Et arbeidsliv der alle har en plass. Dette handler ikke om fine ord eller gode intensjoner, men om konkret handling fra næringslivet selv.

– Næringslivet er en flaskehals. Vi må være ærlige med oss selv om hvorvidt vi gjør nok for å redusere utenforskap og fremme arbeidsinkludering. Prosjekt Mandag utfordrer næringslivet til å ta et større ansvar og gå foran i dugnaden for et mer inkluderende arbeidsliv, sier daglig leder Monica Irmi Vogt.

Monica kommer fra stillingen som leder for innsamling og tilskuddsforvaltning i Miljøstiftelsen Bellona. Hun har lang erfaring med å skape endring i skjæringspunktet mellom politikk, næringsliv og bærekraft. Vogt bygget opp Stiftelsen BUA fra idé til en landsdekkende organisasjon med flere hundre medarbeidere og frivillige. BUA arbeider for inkludering av barn og unge i fritidsaktiviteter gjennom utlån av sport- og friluftsutstyr, og har mottatt Oslo miljøpris som årets frivillige organisasjon.

– Arbeidsinkludering er et lederansvar. Skal vi lykkes med å bygge en bærekraftig og konkurransedyktig fremtid, må vi ta i bruk hele spekteret av ressurser og talenter i samfunnet. Vi trenger ikke flere analyser, men konkret handling fra de som sitter tettest på løsningen – nemlig næringslivet selv, sier Monica Irmi Vogt.

Sikre Norges konkurransekraft med arbeidsinkludering

Inkludering er helt nødvendig for å sikre fremtidig konkurransekraft og opprettholde dagens velferdssystem. Antall personer i arbeidsfør alder synker kraftig i Norge Regjeringens perspektivmelding slår fast at humankapital er Norges viktigste ressurs.

Nå starter arbeidet med å samle kreftene i næringslivet for å bidra til den dugnaden som statsminister Støre etterlyste i sin nyttårstale.

Norges Bank uttrykte også i sin rentebeslutning i juni bekymring for økende ledighet. Når SSB publiserer nye ledighetstall for juni i slutten av måneden, blir dette en aktuell påminnelse om at vi må handle nå for å sikre at flere får mulighet til å delta i arbeidslivet.

Styreleder og initiativtaker Tor Rønhovde, konsernsjef i Compass Group Norge, har samlet et solid lag med toppledere i styret: Johan Persson (Country Manager, SEB), Stig L. Bech (Partner, Haavind), og Marianne Solberg (Forbundsleder, Fellesorganisasjonen) har alle takket ja til styreposisjon i Prosjekt Mandag.

Tor Rønhovde har gjennom mange år som toppleder hatt et sterkt engasjement for sosial bærekraft, arbeidsinkludering og for å redusere utenforskap. Han understreker at «altfor mange» befinner seg utenfor arbeidsfellesskapet, og at alle selskaper – ikke bare ideelle – bør ta ansvar. Han mener sosial bærekraft handler om at alle som ønsker det, skal ha en reell mulighet til å få jobb.

Prosjekt Mandag springer ut av hans brennende engasjement for å skape reell endring.

Målbar forskjell på ett år

Allerede høsten 2025 starter arbeidet med medlemsrekruttering og utvikling av sertifiseringsverktøyet. Prosjekt Mandag gir virksomheter verktøy, nettverk og sertifisering som gjør det enkelt å dokumentere innsats og effekt.

Begrepet ESG har etablert seg hos de aller fleste norske selskaper, og spesielt innen klima og miljø er fokuset stort. Et av målene med Prosjekt Mandag er å utvikle en sertifisering for «den vanskelige S-en» i ESG som går utover dagens lovpålagte krav. Hensikten er ikke flere krav om rapportering, men mer målrettet og strukturert arbeid med sosial bærekraft i næringslivet. En slik sertifisering skal bidra til at flere bedrifter gjennomfører konkrete tiltak for økt arbeidsinkludering.

I løpet av det første året vil organisasjonen:

  • Arrangere verdifulle nettverkssamlinger for medlemsbedrifter
  • Starte utviklingen av sertifiseringsverktøy for sosial bærekraft i bedrifter
  • Gi unik tilgang til beste praksis fra pionerbedrifter innen arbeidsinkludering
  • Tilby bistand til strategiutvikling for sosial bærekraft i medlemsbedrifter

Medlemskap tilbys gjennom tre faste prisnivåer, uavhengig av selskapets størrelse – utviklet for å sikre bred deltakelse og enkel tilgang til fellesskapet.

Bli med på laget

Prosjekt Mandag samler næringslivet i én felles innsats for å fremme arbeidsinkludering. Dette er en oppgave det offentlige og frivilligheten ikke kan løse alene, men næringslivet sitter tett på løsningen. Ved å samle kreftene i næringslivet kommer vi nærmere løsningen.

For mer informasjon, kontakt:

Daglig leder, Monica I. Vogt mobil: 977 49 460 e-post:monica.vogt@prosjektmandag.no

Related links

Emner

Kategorier


Compass Group er verdens ledende leverandør av måltidskonsepter og Facility Management-tjenester, som for eksempel drift av resepsjoner, renhold, concierge- og vaktmestertjenester og andre nytenkende tilleggstjenester i kontorbygg. Vi er et globalt selskap med ca. 580 000 ansatte i 30 land. Compass Group Norge har om lag 9700 ansatte fordelt på ca. 630 lokasjoner, og omsetter for ca. 8 milliarder kroner.

Selskapet opererer i både offentlig og privat sektor, inkludert offshore og pasienthoteller. Som en ledende aktør er vi i front med flere innovative konsepter og varemerker under kontinuerlig utvikling.

Compass Group har et av bransjens råeste kulinariske team, som hver dag jobber for å oppfylle selskapets ambisiøse matfilosofi. Filosofien tar utgangspunkt i Compass Groups sterke posisjon som en global aktør med internasjonale impulser og et brennende lokalt engasjement.

Bærekraft spiller en essensiell rolle i Compass Group, og vi har alltid mennesket i fokus. Fysisk og mental helse, mangfold og inkludering blir høyt prioritert hos oss. Sammen med våre kunder, leverandører og lokalsamfunn samarbeider vi tett for å nå FNs bærekraftsmål. I Compass Group reduserer vi matsvinn, erstatter plast, og øker andelen plantebaserte, lokale og sesongbaserte råvarer i våre menyer.

Kontakter

  • Tor Rønhovde og Monica Irmi Vogt - Prosjekt Mandag.jpg
    Lisens:
    Bruk i media
    Filformat:
    .jpg
    Størrelse:
    7996 x 5333, 1.77 MB
    Last ned
  • Monica Irmi Vogt - Prosjekt Mandag.jpg
    Lisens:
    Bruk i media
    Filformat:
    .jpg
    Størrelse:
    8102 x 5404, 1.86 MB
    Last ned